Dessal » Specials » Midden oosten

Het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten In deze special vind je verschillende artikelen die een link hebben met het leven en de cultuur van het Midden-Oosten. Scroll naar het onderste gedeelte van deze pagina voor een overzicht van artikelen op deze website die te maken hebben met het Midden-Oosten. Bij de desbetreffende artikelen kun je indien gewenst een reactie plaatsen en in discussie gaan met andere lezers.

Artikelen met betrekking tot het Midden-Oosten

De laatste tijd lijkt het alsof we alleen nog maar over de Islam kunnen praten als we het hebben over het Midden-Oosten. Maar er is nog zo veel meer. Neem bijvoorbeeld de schurkenstaat Israel die zonder pardon de stroom afsluit in Gaza, en op die manier het onheil over zich afroepen. Ze geven zo vrijheidsstrijders namelijk de kans om ongehinderd wapens mee te nemen uit Egypte, die vervolgens weer tegen hen worden ingezet.

Hoe zit het nu met die harde tegenstellingen in het Midden-Oosten? Waarom moeten we solidair zijn met Palestina? Wat zat er werkelijk voor motief achter de aanval op Gaza door Israël? Hoe zit het met de Civil Society en het werk van NGO's in het Midden-Oosten? Wat is de aanleiding voor het onstaan van een nieuwe vorm van anti-semitisme? Helpt een boycot tegen Israël en voor de mensenrechten iets? In de onderstaande artikelen is het allemaal te lezen, en meer artikelen zullen in de komende tijd volgen!
Heeft geschiedenis nut voor de actualiteit? mijn kijk op

Heeft geschiedenis nut voor de actualiteit?

Velen zullen bij het lezen van deze vraag overvallen worden door een overvloed aan inspiratie, en zo zal antwoorden lastig worden. Na wat overpeinzingen kwam ik zelf echter tot de conclusie dat het an…
Oriëntalisme en occidentalisme: verschillende visies

Oriëntalisme en occidentalisme: verschillende visies

Het woord oriëntalisme heeft verschillende betekenissen. Het is de wetenschap van talen en culturen van het oosten. Het is de stroming in Brits bestuur in India gebaseerd op respect voor de Indiase cu…
Gepubliceerd door Dessal op 23-02-2009, laatst gewijzigd op 03-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties