Verschillende soorten antioxidanten en hun werking
Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het verdedigingsmechanisme van ons lichaam. De cellen van ons lichaam worden continue blootgesteld aan oxidatieve stress. Op den duur kan dit leiden tot celbeschadigingen met ernstige gevolgen. Gelukkig werkt het lichaam hard om zichzelf hiertegen te beschermen. Hier heeft het echter wel antioxidanten voor nodig. We nemen deze in via ons voedsel maar het kan vaak raadzaam zijn om middels een supplement extra antioxidanten in te nemen, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een verzwakt immuunsysteem, stijve gewrichten, een kwetsbare huid of vermoeidheid.
Antioxidanten
De term
antioxidanten is een verzamelnaam voor een groot aantal stoffen die de eigenschap hebben dat ze vrije radicalen kunnen wegvangen. Dit zijn bijproducten van ons metabolisme - waar we dus allemaal mee te maken krijgen - die schadelijk zijn voor de gezondheid. Door onder meer eiwitomzetting, celdeling en de productie van energie blijven sporen achter die je als een soort afval kunt zien. Dit afval kan schade aanrichten aan diverse cellen en weefsels. De vrije radicalen komen bij iedereen voor, ook bij mensen die zeer gezond leven. Mensen die veel last hebben van stress of een ongezonde leefstijl hebben waarbij ze veel ongezond eten, roken en/of alcohol drinken hebben echter te maken met nog veel meer vrije radicalen. Dit geldt ook voor mensen die veel worden blootgesteld aan luchtvervuiling of chemische stoffen. Zij lopen daardoor een nog groter risico op onder meer hart- en vaatziekten, kanker, versnelde veroudering en beschadigingen van het DNA.
Onder de antioxidanten vallen de vitamines C en E, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en diverse bio-actieve stoffen waaronder bijvoorbeeld luteïne, lycopeen, carnitine, choline, co-enzym Q10, taurine, isoflavonen, fytosterolen, glucosinolaten en flavonoïden.
Tegengaan oxidatieve stress
Gelukkig heeft het lichaam een ingenieus mechanisme om om te gaan met vrije radicalen en hun schadelijke uitwerking te voorkomen of te verminderen. Hiervoor zijn antioxidanten nodig. Zij beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Er wordt dan ook wel gesproken van het tegengaan van oxidatieve stress. Door een gezond dieet te volgen krijg je al veel antioxidanten binnen via je voeding. Er bestaan bovendien diverse zogenoemde 'superfoods' die buitengewoon rijk zijn aan antioxidanten zoals camu camu, acai bessen, gojibessen, hennepzaad en tarwegras.
Wanneer men bepaalde gezondheidsklachten heeft kan het raadzaam zijn extra van een bepaald antioxidant tot je te nemen. Vaak kan dit in de vorm van een supplement. Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat carnitine kan helpen bij chronische vermoeidheid, curcumine bij gewrichtsklachten, lycopeen ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen en glutamine bij een verminderde weerstand. En dit zijn nog maar een paar van de voorbeelden.