Rugpijn en stuitpijn: voorkomen, verhelpen en hulpmiddelen
Rugpijn en stuitpijn kunnen je hele leven gaan beheersen zeker wanneer zittend of juist fysiek zwaar werk doet. Het voorkomen en verhelpen ervan is daarom van groot belang. Rugpijn en stuitpijn kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het kan het gevolg zijn van overbelasting of een verkeerde houding maar kan ook plots ontstaan als gevolg van een ongeval of trauma. Het verhelpen of verlichten van de pijn is soms eenvoudiger dan je denkt maar kan ook gespecialiseerde hulp vereisen.
Pijn door overbelasting
Pijn in de rug of aan het stuitje is vaak een gevolg van overbelasting. Je spant je rug te lang op een verkeerde manier in of je zit te lang in een verkeerde houding. Spieren passen zich aan je verkeerde houding aan en zorgen ervoor dat andere spieren dit moeten compenseren. Voor je het weet staan je bekken, stuitje en rug volledig uit het lood en valt iedere beweging je zwaar. Om dit probleem te verhelpen heb je meestal de hulp van een fysiotherapeut of manueel therapeut nodig. Om te voorkomen dat je in je oude patroon vervalt kun je in het vervolg voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een speciaal wigkussen of balkussen om je zithouding te verbeteren. Ook kun je bepaalde oefeningen voor je rug doen en tegenwoordig is het zelfs mogelijk corrigerend ondergoed te gebruiken om je te helpen je rug in een goede positie te houden.
Rugpijn en matras
De gemiddelde Nederlander ligt zo'n zeven tot acht uur per dag op zijn matras. Hiermee kan het een grote bron van rugproblemen worden. Is je matras te zacht en zak je er te veel in weg dan kan dit rugpijn opleveren. Ook een te hard matras kan je slapeloze nachten opleveren die hun doorwerking hebben tijdens de dag. Wanneer er te veel druk komt op bepaalde delen van de rug of heupen dan kan dit ertoe leiden dat je niet lang genoeg doorslaapt omdat je steeds moet gaan verliggen. Zeker mensen met bepaalde aandoeningen zoals reuma, artrose, fibromyalgie of syndroom van Ehlers-Danlos hebben er daarom baat bij zich goed te laten voorlichten over het gebruik van het juiste matras.
Stuitpijn
Stuitpijn of pijn aan het stuitje of staartbeen kenmerkt zich door soms erg hevige pijn bij (lang) zitten en opstaan. De pijn is bij staan en lopen vaak minimaal of zelfs helemaal afwezig. Het maakt het volmaken van een volledige werkdag in een zittend beroep soms onmogelijk. Gelukkig kan stuitpijn vaak goed verholpen worden. Omdat het vaak het gevolg is van een scheef staand of gedraaid stuitje (eventueel met een tevens scheef staand bekken tot gevolg) dient het stuitje uitwendig gecorrigeerd te worden door een manueel therapeut. Hiervoor bestaat een speciale behandeling genaamd 'uitwendige correctie os coccygis'. In het herstel na de correctie en om te voorkomen dat het stuitje opnieuw scheef gaat staan kan gebruik gemaakt worden van een wigkussen met stuituitsparing of een balkussen. Sommige mensen met langdurige stuitpijn die maar niet overgaat zoeken hun heil uiteindelijk in een coccygectomie, een chirurgische verwijdering van het staartbeen.