Ziekte van Lyme en behandeling
De ziekte van Lyme kan ontstaan door een tekenbeet wanneer de teek de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich draagt. Patiënten met de ziekte van Lyme voeren vaak een jarenlange strijd voor de erkenning van hun ziekte. Deze is moeilijk te diagnosticeren en als er een diagnose is dan is het bovendien moeilijk om de ziekte te behandelen. Veel mensen wijken voor behandeling dan ook uit naar Duitsland.
Inleiding
De
ziekte van Lyme of
borreliose kan ontstaan door de beet van een teek die de bacterie
Borrelia burgdorferi bij zich draagt. Wordt een tekenbeet ontdekt dan is het belangrijk zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Vermoedt deze dat sprake is van een beet van een met de bacterie besmette teek dan zal direct gestart worden met antibiotica. Dit kan vaak effectief de ziekte van Lyme voorkomen. Ben je er niet snel genoeg bij dan kan de ziekte zich binnen enkele maanden openbaren, met ernstige gevolgen.
Symptomen ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme kenmerkt zich door onder meer de volgende symptomen:
- Ernstige vermoeidheid
- Gewrichtspijn en gewrichtsontstekingen
- Moeite met lopen
- Hoofdpijn
- Aangezichtspijn
- Overgevoeligheid voor licht
- Dubbelzien
- Oogontstekingen
- Hartkloppingen
- Flauwvallen
Niet iedereen heeft last van al deze symptomen en veel symptomen passen bovendien ook bij andere aandoeningen. Bloedtests die in Nederland beschikbaar zijn om op de aandoening te testen zijn vaak niet effectief omdat de antilichamen waar naar gezocht wordt lang niet altijd te traceren zijn. Mede daardoor wordt de ziekte van Lyme vaak niet of pas heel laat gediagnosticeerd.
Behandeling ziekte van Lyme
Voor de ziekte van Lyme bestaat geen pasklaar behandelplan. Soms wordt gepoogd de klachten te bestrijden met antibiotica maar dit heeft vaak geen effect. Voor andere klachten wordt aan symptoombestrijding gedaan. In Duitsland is men anno 2017 veel verder met de bestrijding van de ziekte en veel Nederlandse patiënten kiezen dan ook de route naar Duitsland.