Niet-westerse, homeopatische en natuurgeneesmiddelen
Wie aan het twijfelen gebracht wordt over reguliere geneesmiddelen en therapieën, komt in een zoektocht naar een oplossing van een klacht niet zelden uit bij niet-westerse, homeopathische of natuurgeneesmiddelen. Het kan dan gaan om een middel dat specifiek helpt tegen één bepaalde klacht of een middel dat de algehele gezondheid en het welbevinden verbetert. Waar de werkzaamheid van het ene middel een stevige wetenschappelijke onderbouwing heeft, is over een ander middel op dat gebied minder bekend waardoor je het enkel moet doen met de bevindingen van ervaringsdeskundigen.
Voorgeschreven medicatie niet altijd toereikend
Wie een aanhoudende klacht heeft gaat in Nederland vaak naar de huisarts. Deze zal ofwel met een voorgestelde behandeling komen - al dan niet in de vorm van medicatie - of zal aangeven dat de klachten vanzelf over moeten gaan of niet te bestrijden zijn. Het is belangrijk om het advies van de huisarts altijd serieus te nemen. Wie echter merkt dat de in de reguliere geneeskunde meest gangbare behandelmethoden niet, onvoldoende of slechts met veel nare bijwerkingen werken zoekt vaak naar een alternatief. Diverse behandelmethoden uit het alternatieve circuit zijn inmiddels al zo mainstream geworden dat veel mensen ermee bekend zijn en het soms zelfs mogelijk is er een vergoeding voor te krijgen uit de aanvullende zorgverzekering. Kijk bijvoorbeeld naar acupunctuur en haptotherapie.
Alternatieve geneesmiddelen en therapieën kunnen uitkomst bieden
Daarnaast zijn er diverse niet-westerse, homeopathische en kruidengeneesmiddelen die je huisarts of specialist je niet aan zal raden maar die wel degelijk door grote groepen mensen als heilzaam worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan middelen als Sint Janskruid bij neerslachtigheid, pepermuntolie bij buikkrampen, zaagpalm bij prostaatklachten, PEA Pure bij chronische pijnklachten, rode gist rijst bij een te hoog cholesterol en zilverkaars bij klachten van de menopauze. Sommige van deze middelen zijn uitvoerig wetenschappelijk onderzocht, maar bij andere middelen is dit veel minder het geval waardoor alleen ervaringen van andere gebruikers een indicatie kunnen geven van de werkzaamheid.
Ondersteuning van de weerstand
Veel alternatieve geneesmiddelen worden gebruikt ter bestrijding van bestaande klachten zoals depressiviteit, stress, pijnklachten of problemen met de spijsvertering. Alternatieve geneesmiddelen kunnen echter ook preventief gebruikt worden, en dan vooral ter ondersteuning van het immuunsysteem. Op die manier kan voorkomen worden dat men ziek wordt of klachten krijgt. Voorbeelden van dit soort middelen zijn camu camu, glutamine, suma (Braziliaanse ginseng), colostrum en sambucol.